Головна » 2018 » Липень » 5 » ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ДИКОРОСЛИМИ ГРИБАМИ
22:38
ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ДИКОРОСЛИМИ ГРИБАМИ

Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним. Щорічно в грибний сезон мешканці міст та сіл виходять на «тихе полювання» на дикорослі гриби, і щорічно до лікарень потрапляють люди з симптомами отруєння ними. На жаль, не завжди лікарям вдається врятувати життя потерпілих. Причинами смерті можуть бути і велика концентрація токсинів у приготованих стравах (існують такі гриби, вживання яких менше 5г призводить до отруєння з летальним кінцем), і стан здоров’я людини (уроджені, придбані з віком захворювання, вагітність), і вік хворого (діти, літні люди), і несвоєчасне звернення за медичною допомогою.

Перші ознаки отруєння можуть з’являються протягом від 20 хвилиндо 18 годин після вживання грибів. Якщо лікування після отруєння отруйними грибами було розпочато пізніше 2-5 діб, то в 90% випадків воно безуспішне. Тому, якщо після споживання грибів Ви почуваєтесь погано чи помітили у своїх близькихдеякі з перелічених симптомів – озноб, кволість,холодні кінцівки, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску,головний біль, запаморочення, судоми, задуха, галюцинації, гострий біль у животі, нудоту, блювоту, пронос, нерідко з кров’ю, мимовільне сечовиділення, або втрату свідомості – негайно викликайте карету швидкої допомоги. До її приїзду пийте багато рідини (чай, негазовану мінеральну воду). Прийміть сорбенти (наприклад, активоване вугілля).

Необхідно пам’ятати, що отруїтися можна не лише отруйними грибами, але цілком їстівними. Гриби – своєрідний харчовий продукт, який має особливий хімічний склад. У грибах знаходиться значна кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР). Вони містятьбагатомінеральнихречовин (фосфор). Але засвоюваннюгрибівзаважаєзначнийвміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковомутракті, але й перешкоджає доступу травнихсоків. Лікаріоцінюютьгриби як продукт, якийважкоперетравлюється. Також треба особливо зазначити, щогрибимаютьвластивостівбирати з землі весь спектр отруйнихречовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та інші. Тому страви з них можутьвживатисялише практично здоровими людьми іні в якомуразігриби не можнаспоживатидітям.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

  1. Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).
  2. Не купуватигриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
  3. Якщо Ви все ж відправились до лісузбиратигриби, то обов’язковопам’ятайтенаступне:
    • не дозволяйте дітям збирати дикорослі гриби;
    • не збирайтегриби в поліетиленовий пакет, для цихцілейпідійдекошик;
    • під час посухигрибівкраще не збирати взагалі –успекотну погоду змінюєтьсяобмінречовин в організмі гриба, вінвтрачає воду, накопчуєтоксини;
    • ніколи не кладіть у кошикгрибів, яких не знаєте;
    • остерігайтесяпластинчатихгрибів;
    • не збирайтечервивих, пошкоджених, старихперезрілихабодужемолодихгрибів, у якихнечітковираженіморфологічніознаки;
    • не берітьгриби, щомають внизу ніжкибульбовиднепотовщення, навколоякого є плівчастаоболонка;
    • не збирайте грибипоблизуавтомагістралей, залізничнихшляхів, колишніх смітниках, в промислових зонах чи на хімічно та радіаційно забруднених територіях (гриби можуть накопичувати в собі токсичні елементи – свинець, ртуть, кадмій, миш’яктощо);
    • якщоВи знайшлиїстівнігриби, а поруч з ними ростутьотруйніабоневідомі вам, не збирайтецігриби (можливаїхмутаціячизапиленняотруйними спорами);
    • післязбираннягрибівслідретельновимити руки;
    • не вживайтесирихгрибів;
    • термінзберіганнясирих грибів не повинен перевищуватиприкімнатнійтемпературі – 3 годин, в холодильнику – 3 діб, інакшев них утворюєтьсятрупнаотрута;
    • не зберігайтезібранийврожай в оцинкованійабоалюмінієвійтарі;
    • уважноперевіряйтезібранігриби перед тим, як починатиготуватистравуаборобитизаготівлі;
    • відібранігрибиспочаткупромийте та відварітьдекількаразів(не менше 3-х) у підсоленійводіпротягом 30 хвилин (не забувати кожного разу міняти воду), лише після цього гриби можна буде варити або смажити;
    • готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
    • не можна вживати грибів дітям, літнім людям, вагітним, матерям, що годують груддю, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними недугами інших внутрішніх органів;
    • ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки – вони помилкові (срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах);
    • не порушуйте техніки маринування або соління –недостатня кількість солі та оцту, варіння грибів менш необхідного часу, неправильна обробка тари, в якій будуть законсервовані гриби;
    • забороняєтьсяодночасно з вживанням грибів приймати будь-які ліки, надто алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
    • термін зберігання консервованих грибів – не більше 6 місяців;
    • не вживати в їжу консервованих грибів з ознаками бомбажу.
Переглядів: 71 | Додав: mazurvale2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar